Tatuaje temporare     A temporary tattoo being applied

     Un tatuaj temporar este o imagine pe piele, la fel ca un tatuaj adevarat, doar ca nu este permanent. Tatuajele temporare pot fi desenate, pictate sau cu pulverizator, ca o forma de pictare a corpului, dar mai mereu aceste tatuaje sunt transferate pe piele. Tatuajele temporare de orice fel sunt folosite pentru numeroase scopuri inclusiv auto-exprimare, identificare si publicitate. De exemplu, actorii care doresc sa dea personajului interpretat o individualizare pot sa recurga la tatuaje temporare pe piele, facute cu mana sau folosind vopsea ca parte a ritualului cosmetic.
 

 

 

Pixuri stilou pentru tatuaje

     Aplicate direct pe piele folosind orice pixuri stilou normale bazate pe ulei sa pigmenti, tatuajele temporare pot sa arate ca si tatuajele reale, doar ca sunt usor de indepartat cu apa si sapun. Fixativul este o metoda buna pentru indepartatrea tatuajelor.

     Detinutii din inchisori au transformat pixurile stilou in adevarate arme, insa un pix stilou normal fara modificari va face un tatuaj realistic pe piele, carese poate spala cu apa si sapun.

     Artistul Lennie Mace si-a facut un nume la mijlocul anilor 1990 inntr-un circuit New York & Tokyo, alaturi de alte evenimente publice, desenand pe oricine ii permitea (de la 2 minute la 2 ore).

Transfer temporar de tatuaje

     Vechile tatuaje, care au devenit cunoscute prin asocierea cu guma de mestecat, aveau ceeala de slaba calitate si de multe ori tatuajul nu iesea cum trebuie si putea fi usor spalat sau deslipit.

     Transferul tatuajelor temporare se face acum cu ceeala si lipici si dureaza mult mai mult decat vechile tatuaje temporare. In acest proces, tatuajul este aplicat pe suprafata exterioara a pileii si ramane pana cand imaginea nu se mai vede (in general, dupa 3-5 zile) sau este indepartat.

     In timp ce cele mai multe tatuaje sunt creeate pentru publicitate sau ca noutate, procesul de creare a fost adoptat de frumusetea artei litografiei.

     Tatuajele temporare presupun cinci elemente principale: fata foliei, spatele foliei, ceeala, lipici si bucata protectoare de plastic. Fata foliei este acoperita cu un invelis special pe care este imprimat tatuajul cu o ceeala speciala. Un strat de lipici este apoi aplicat pe imagine. O foaie subtire de plastic este pozitionata pe fata foliei ca sa protejeze imaginea si stratul de lipici. Partea din spate a foliei este lasata asa cum este si are o lista de ingrediente si instructiuni printate pe ea.

     Aplicarea tatuajelor temporare se face de obicei prin eliminarea foliei de plastic, plasarea imagini cu fata in jos pe piele si umezirea partii din spate udand-o bine. Partea din spate poate fi indepartata cu grija, lasand imaginea imprimata.

Tatuajele Henna

     Mehndi on a hand.

     Tatuajele Henna, cunoscute si ca Mehndi, sunt o alta forma de tatuaje temporare. Inspirate dintr-o traditie din sudul Asiei, henna foloseste o pasta facuta din frunzele plantei Henna. Colorantul sau activ, Lawsone, se leaga cu keratina din piele, unghii si par. Henna traditional este desenat de maini sau pe picioare, dar acum henna se aplica sub forma de diverse desene oriunde pe corp. Spre deosebire de alte forme de tatuaje temporare, henna nu accepta orice fel de culori ci doar nunate  de rosu, maro, si culori apropiate de negru. Pasta se aplica pe piele si e lasata acolo timp de cateva ore pentru a se tipari. Pata va disparea treptat. Tatuajele Henna pot sa dureze de la cateva zile la o luna, in functie de modul in care a fost aplicat sau modul de ingrijire al lui.

     Cu toatea acestea, trebuie acordata atentie produselor henna, deoarece multe dinte acestea sunt contrafacute. Aplicarea rapida "black henna" poate sa contina para-phenylenediamine (PPD) care poate sa cauzeze reactii alergice si cicatrici. Pulverizatoare de tatuaje temporare (TATs)

     Pulverizatoarele de tatuaje temporare sunt o alta forma de tatuaje temporare. Ca si alte forme de tatuaje temporare, TATs sunt aplicate pe suprafata pielii si nu provoaca ranirea pielii. TATs sunt facute aplicand un sablon si aplicand ceeala cu un pulverizator. Spre deosebire de tatuaje temporare aplicate prin transfer, artistul TAT poate sa controleze elementele delicate ale tatuajului temporar cat timp este realizat. Acest lucru reaminteste de tatuajele permanente.

     Pulverizatoarele pentru tatuaje temporare au aparut de zeci de ani si sunt foarte folosite in marketing, publicitate si divertisment. Datorita dezvoltarii si aparitiei unor pulverizatoare superioare si ceeala, tatuajele facute cu pulverizatoare sunt astazi confundate cu tatuajele permanente.

Indepartarea tatuajelor temporare facute cu pulverizator

     Majoritatea pulverizatoarelor pentru tatuaje contin alcool. Aplicand pudra de talc de cateva ori pe zi se mareste durata de viata a tatuajului. Stergerea tatuajului se face aplicand un ulei sau un produs ce contine alcool. Uleiul pentru copii, uleiul cu minerale si lotiune pentru bronzat functioneaza mai bine. Alcoolul isopropyl functioneaza si el, dar ar trebui folosit cu grija pentru ca poate sa usuce si sa irite pielea. Cateodata dureaza doar o saptamana.

Variante temporare pentru tatuaje permanente

     Unele tatuaje aplicate cu un pistol pentru tatuaje pot sa fie mai putin permanente sau mai usor de indepartat; cu toate astea, deoarece acestea implica inserarea de pigmenti sub piele si nu implica eliminarea sau degradarea tuturor materialelor implicate, nu pot fi considerate complet temporare.

Indepartarea tatuajelor

     Ceelurile creeate special sunt mai usor de indepartat, avand nevoie de un singur tratament. InfinitInk este o asemenea ceeala, disponibila in Statele Unite.

Tatuaje semi-permanente

     Unii practicieni ofera tatuaje pe care le pretind a fi temporare, dar care dureaza cativa ani, in loc de cateva zile. Acestea sunt aplicate folosind un pistol pentru tatuaje, si sunt prin urmare cel mai apropiat inlocuitor pentru tatuajele permanente si in ceea ce priveste discomfortul. Se presupune ca aceste tatuaje dispar cu timpul, nelasand urme. Unii artisti spun ca ceeala este inserata mai aproape de suprafata, permitandu-i sa dispara treptat, in timp ce altii spun ca trebuie folosite ceeluri speciale, care dispar in mod natural cu timpul.

     Exista unele neconcordante in ceea ce priveste caracterul semipermanent al tatuajelor. In practica, tatuajele semipermanente au avut rezultate mixte, si din prudenta se spune ca orice tatuaj care este facut prin introducere de pigment sub piele ar trebui considerat permanent.