Tatuaje henna temporare     Henna sau Hina (Lawsonia) este o planta, singura specie din genul Lawsonia din familia Lythraceae.

     henna plantHenna, Lawsonia inermis, produce o molecula de colorant visiniu, lawsone. Aceasta molecula are o afinitate pentru bonding cu proteine, si, astfel, a fost utilizat pentru a colora piele, par, unghii, matase si lana. Zonele indigene pentru henna sunt savana tropicala si zona tropical-arida, cu latitudine intre 15° si 25° N si S din Africa si pana in Vestul Pacificului, producand cel mai mare continut de coloranti la temperaturi intre 35°C and 45°C. Nu supravietuieste la temperaturi sub 11°C. Temperaturile de sub 5°C vor omori planta henna. Molecula de colorant, lawsone, este in primul rand concentrata in frunze, si la cel mai inalt nivel in petiolul frunzei. Produsele vandute ca "black henna" sau "neutral henna" nu sunt facute din henna, dar pot sa derive din indigo (in planta Indigofera tinctoria) sau Cassia obovata, si poate sa contina coloranti si chimicale.

     Henna este cultivata cu scop comercial in vestul Indiei, Pakistan, Morocco, Yemen, Iran, Afghanistan, Somalia, Sudan, Libya, Egypt si Bangladesh. In prezent districtul PALI din Rajasthan este cea mai puteic cultivata zona de productie de Henna din India, cu peste 100 de procesatori  Henna care opereaza in Sojat City.

     Desi henna a fost folosita pentru body art si vopsirea parului inca din Epoca Bronzului, henna a avut recent o renastere in body art datorita imbunatatirilor in cultivare, procesare si diaspora oamenilor din regiuni cu o utilizare traditionala a hennei.

     In subconstientul indian, sunt multe variante de cuvinte pentru henna, cum ar fi Mehndi in India de Nord, Pakistan si Bangladesh. In Telugu (India, Malaysia, USA), este cunoscuta ca si "Gorintaaku". In Malayalam, o limba vorbita in sudul Indiei in statul Kerala, este cunoscuta ca "Mailanji". In Tamil (sudul Indiei, Singapore, Malaysia, Sri Lanka) este numita "Marudhaani" si sunt folosite mai degraba frunzele decat pudra. Este folosita in diverse festivaluri si ceremonii. Pasta este lasata pe piele de la cateva ore si pata poate sa dureze cateva zile, pana la o luna, in functie de calitatea pastei, tipul de piele si de timpul in care pasta poate sa stea pe piele.

     Henna are multe utilizari traditionale si comerciale, cea mai comuna fiind pentru vopsirea parului, a pielii si a unghiilor; henna mai e folosita ca un colorant si conservant pentru piele si panza, si ca  anti-fungic. Florile henna au fost folosite sa creeze parfum din timpurile de demult, iar parfumul henna cunoaste o renastere in Inteet. Henna a fost folosita ca si vopsea de par in India, in Roma in timpul Imperiului Roman si in Spania in tipul Convivienca. A aparut in textele medicale ale Ebers Papyrus si dupa Ibn Qayyim al-Jawziyya, ca o planta medicinala. In Morocco, In Maroc, lana este vopsita cu henna, la fel cum sunt si alte lucruri din piele. Henna indeparteaza insecte si paraziti.

      Administratia mancarii si medicamentelor  din Statele Unite nu au aprobat aplicarea henna direct pe piele. Este aprobat neconditionat ca vopsea de par, si poate fi importata doar cu acest scop. Henna importata in Statele Unite cu scopul de a fi folosita in body art, este confiscata, iar urmarirea penala este rara. Petele negre ale "black henna" nu sunt facute cu henna, dar contin p-phenylenediamine. Asta poate sa cauzeze reactii alergice si cicatrici permanente. Henna naturala face doar o pata rosie-maronie. P-phenylenediamine poate sa vopseasca rapid pielea in negru, dar FDA interzice clar ca PPD sa fie folosita in astfel de scopuri.
         
 
Cum se aplica si se prepara pasta henna?

      Henna folosita pentru tatuare se face aplicand pasta henna pe piele: lawsome din pasta migreaza in straturile ultraperiferice ale pielii si provoaca o pata rosie-maronie.

     Frunzele de henna intregi, nerupte nu vor pata pielea. Henna nu va pata pielea pana ce moleculele lawsome nu vor fi disponibile (eliberate) din frunza henna. Frunzele proaspete de henna vor pata pielea daca sunt distruse cu un lichid usor acid. Aceasta va pata pielea in cateve momente. Frunzele henna uscate pe jos sunt transformate usor intr-o pasta henna care poate fi apoi folosita pentru body art. Pudra henna comerciala se face prin uscarea frunzelor henna si macinandu-le pana formeaza o pudra, apoi pudra este selectionata. Pudra este amestecata cu suc de lamaie, ceai tare, sau alte lichide usor acide. Uleiurile esentiale cu un grad mare de "terps", alcool monoterpene cai arborele de ceai, eucaliptul, cajeput sau levantica vor imbunatati caracteristicile petei de pe piele. Mixul de henna trebuie sa stea intre 6 si 12 ore pentru ca celuloza frunzei sa se dizolve, facand ca lawsome sa pateze pielea. Se face un mix de consistenta pastei de dinti si se aplica cu o unelata traditionala, inclusiv tehnici de rezistenta, tehnici de umbrire, tehnici cu pasta mai groasa.

     Odata aplicate pe piele, moleculele lawsone migreaza gradual din pasta henna in stratul exterior al pielii. Desi henna va vopsi pielea in cateva minute, cu cat este lasata mai mult pe piele, cu atat mai mult vor migra moleculele lawsone. Pasta henna va lipi atata colorant cat poate pielea sa absoarba usor in mai putin de opt ore. Henna tinde sa se crape si sa pice de pe piele in timpul acestor ore, asa ca adesea se adauga un mix zahar/lamaie peste aceasta pasta, sau se adauga doar zahar in pasta. Acest lucru influenteza si culoarea finala, crescand intensitatea umbrei.

    henna powder

Cand pasta se desprinde de pe piele sau este indepartata prin scarpinare, pata va fi portocalie, dar ar trebui sa se inchida pe parcursul a uramatoarelor trei zile, facandu-se rosu-maronie. Talpile si palmele au cel mai gros strat de piele asa ca necesita o mai mare cantitate de coloranti, si luata la cea mai mare adancime, asa incat mainile si picioarele vor avea petele cele mai inchise si mai de durata. Aburind sau incalzind modelul henna, se va inchide la culoare pata, fie in timp ce pasta e inca pe piele, fie dupa ce pasta a fost indepartata. Apa cu clor si sapunurile pot sa ingreuneze procesul de inchidere a culorii: alcalinele pot sa grabeasca procesul de inchidere. Dupa ce va atinge apogeul, pata de culoare se va deschide. Pata henna nu se deschide defapt, pielea o exfoliaza: celulele care sunt mai putin vopsite, se ridica la suprafata, pana ce toate celulele vopsite sunt indepartate.
Traditiile henei ca si body art

    henna tattoo
Henna a fost folosita pentru trupurile femeilor tinere ca si parte a sarbatorilor sociale sau ceremonii, inca din Epoca Bronzului in estul Mediteranei. Primul text care mentioneaza henna in contextul sarbatoririi casatoriei si a fertilitatii vine din legenda Ugaritica a lui Baal si Anath, care face referire la femeile care se faceau singure cu henna in speranta ca-si vor intalni sotii, si Anath se face cu henna pentru a sarbatori o victorie impotriva dusmanilor lui Ball. Picturile murale excavate la Akrotiti arata femei cu marcaje consistente cu henna pe unghii, palmi sau talpi, intr-un tablou constand din descrierea miresei henna din Ugarit. Multe statui cu femei tinere datand din anii 1500-500 I.Hr. de-a lungul costei Meditereneene au ridicat mana cu marcaje consistente cu henna. Aceasta timpurie conexiune intre femei tinere, fertile si henna pare sa fie originea Noptii Hennnei, care este acum celebrata in toata lumea.

     Moda "Miresei Mehndi" in Pakistan, Northe Libya si in India de Nord, in prezent creste in complexitate si elaborare, cu noile inovatii in sclipire, aurire si munca bine facuta. Inovatiile tehnologice recente in aurire, controlul temperaturii si ambalarea hennei, si incurajarea guveelor pentru cultivarea hennei, au imbunatatit continutul colorantilor si potentialul atistic pentru henna.

    Mehandi feet Desi artistii henna traditionali au fost castele Nai in India si castele barbare in alte tari (clasele sociale de jos), artistii contemporani talentati pot sa ceara taxe mari pentru munca lor. Femeia in tarile in care femeia este descurajata sa lucreze in afara casei gasesc acceptabila social munca cu henna. Maroc, Mauritania, Yemen, Libya, Somalia, Sudan, India si alte tari a infolorit afacerea cu henna a femeilor. Aceste afaceri sunt adesea deschse toata noaptea pentru Eids, Diwali si Karva Chauth, si multe femei pot sa lucreze ca o echipa pentru o nunta mare unde sute de invitati vor fi facuti cu henna, ca si mirele si mireasa.
  

Efectele tatuajelor cu henna asupra sanatatii

Desi unii utilizatori reclama putine efecte negative ale pastei henna, pastele henna pentru tatuaje henna pot avea adaugate ingrediente care sa intunece pata, sau sa modifice pata de culoare. Riscurile de sanatate implicate de pasta henna pot fi semnificative. FDA o considera ilegala pentru folosirea pe piele. In unele paste s-au gasit: azotat de argint, carmin, pyrogallol, colorant portocaliu si crom. S-a constatat ca acestea provoaca reactii alergice, inflamatii cronice sau reactii alergice cu intarziere la produse pentru par si coloranti textili.

 * A fost raportat un continut de metale grele, ca nichelul, cobalt, crom, mercur in tatuajele henna
 * Alergii asociate cu piercing si tatuaje
 * OSHA pe azotat de argint
 * CDC pe azotat de arint
 * Aplicarea hennei pe piele poate pune in pericol viata oamenilor cu deficienta de glucoza


Black henna


"Black Henna" este un termen impropriu care vine din importul de plante pe baza de coloranÅ£i pentru păr in Vest in perioada tarzie a secolului XIX. Partial fermentate, uscate indigo a fost numit "Henna negru", pentru că ar putea fi utilizat în asociere cu Henna de a vopsi părul negru. Aceasta a dat naÅŸtere la convingerea că nu a existat un astfel de lucru ca "Henna negru",care ar putea vopsi pielea in negru. Henna Indigo nu va colora pielea in negru. Imagini cu persoane din triburile indigene cu tatuaje de culoare neagra (fie alkalized Henna sau de la alte surse) intaresc convingerea ca a existat ceva numit "Henna negru".

     In anii 1990, artistii Henna din Africa, India, din Peninsula Arabica si Occident au inceput sa experimenteze cu para-fenilendiamina (PPD) pe baza de vopsea de par neagra, aplicand-o ca o pasta groasă ca si cum ar aplica Henna, intr-un efort de a gasi ceva care ar face mai repede cu jet negru pentru tatuaje tempoarare. PPD poate provoca reactii alergice severe, cu luciri ale pielii, mancarime intensa, cicatrici permanente, si sensibilitati chimice permanente. Estimarile reactiilor alergice se afla in intervalul 3% ÅŸi 15%. Henna nu cauzeaza aceste leziuni. Henna amplificat cu PPD poate provoca daune sanatatii pe toata durata vietii.

     Para-fenilendiamina este ilegala, pentru utilizarea pe piele in tarile vestice. Atunci cand este utilizata in vopsea de par, concentratia de PPD trebuie sa fie mai jos de 6%, precum si instructiunile de aplicare trebuie sa contina informatii legate de neatingerea vopselei de catre scalp si o cat mai grabnica inlaturare prin spalare. Pastele utilizate in "Black Henna" au o concentratie de PPD de la 10% la 60%, si sunt pastrate pe piele, timp de jumatate de ora.

     Para-fenilendiamina "Henna negru" este utilizata pe scara larga, in special in zonele turistice. Deoarece reactia de stralucire a pielii apare la 3 - 12 zile de la aplicare, iar dupa aceasta perioada de timp majoritatea turistilor parasesc statiunile si nu mai reusesc sa traga la raspundere artistul pentru raul facut. Acest lucru permite artistilor sa-si continue activitatea ranind alte persoane, iar ignoranta provoaca rani grave. Marjele de profit ridicate obtinute prin "Henna negru" ÅŸi cererea mare pentru arta corporala de tip "tatuaje tribale", incurajeaza artistii si clientii sa ignore pericolele care pot aparea. Nu este greu sa recunoastem si sa evitam para-fenilendiamina "Henna negru":

    * daca pasta va ramane mai mult de o jumatate de ora pe piele si aceasta va fi inegrita, contine PPD, si foarte putin sau chiar deloc Henna
    * daca pasta este amestecata cu peroxid, sau daca peste tatuaj se aplica peroxid pentru a da culorii intensitate, contine PPD, si foarte putin sau chiar deloc Henna.

     Oricine are mancarimi sau straluciri ale pielii in urma unui tatuaj temporar negru ar trebui sa consulte un medic, si sa raporteze autoritatilor ca au avut parte de un tatuaj cu aplicare de  para-phenylenediamine pe piele.

     Senzitivitatea la PPD este pe viata, si odata sensibilizat, utilizarea altor substante pentru vopsirea uscata a parului va poate pune viata in pericol.