Riscuri pentru sanatate     Pentru ca presupune o taietura a stratului de piele, tatuajele pot prezenta riscuri pentru sanatate, inclusiv infectii si reactii alergice. In Statele Unite, de exemplu, Crucea Rosie interzice ca o persoana care si-a facut un tatuaj sa doneze sange pe parcursul a 12 luni de la realizarea tatuajului. Interdictia nu mai e valabila daca procedura a fost facuta intr-un studio licentiat, utilizand echipamente sterile. Nu toate statele au un program licentiat, ceea ce inseamna ca persoanele care isi fac tatuaje in acele state sunt amanate 12 luni, indiferent de standardele de igiena ale studioului. In mod similar, Marea Britanie nu ofera certificari tatuatorilor, si deci este o perioada de asteptare de sase luni, fara exceptie.

     Modalitatea tatuatorilor de a reduce astfel de riscuri este de a urma precautiile universale, lucrul cu unelte de unica folosinta si sterilizarea echipamentelor dupa fiecare utilizare. Multe jurisdictii cer ca tatuatorii sa aiba cursuri despre boli ale sangelui, asa cum este  prevazut del Crucea Rosii si OSHA.


Infectii

     Intrucat instrumentele utilizate pentru tatuaje vin in contact cu sange si alte fluide ale corpului, pot fi transmise boli daca instrumentele sunt folosite la mai mult de o persoana fara sa fie sterilizate. Oricum, infectiile in saloane de tatuaje curate, in care se folosesc unelte de unica folosinta, sunt rare. In studiourile de amatori, ca si cele din inchisori, e un risc mare de infectii. Pentru a rezolva aceasta problema, in Canada a fost introdus un program care  prevede legalizarea tatuajelor in inchisori, pentru a reduce riscurile imbolnavirii si pentru a oferii detinutilor o calificare comercializabila. Detinutii  urmau sa fie instruiti si sa isi deschida propriile saloane .

     Teoretic, infectiile pot fi transmise prin utilizarea nesterilizata a echipamentului pentru tatuaje sau ceeala contaminata, herpes, tetanus, staph, infectii fungice, unele forme de hepatita, tuberculoza si sida. Persoanele cu tatuaje au riscul de a se imbolnavi cu hepatita C de 9 ori mai mare decat cei fara, conform unui studiu al doctorului Robert Haley, MD.

     Nici o persoana din Statele Unite nu a raportat ca ar fi contactat virusul HIV printr-un proces de tatuare. Studiile au aratat ca din moment ce acele folosite pentru tatuaje nu sunt gaurite, fluidul transmis prin ac poate fi destul de mic din punct de vedere cantitativ, iar virusul HIV ar fi greu de transmis. Riscul infestarii cu tetanus este redus. Conform Centrelor de Control si Prevenire a Bolilor, nici o data nu indica o asociere intre tatuarea in Statele Unite si si riscul crescut de imbolnavire cu HCV(Virusul hepatitei C).Reactii alergice

     Mode tattoo artist's nitrile gloves and sterilized equipment

     Poate ca urmare a mecanismului prin care sistemul imunitar al pielii incadreaza particule de pigment in tesutul fibros, ceelurile de tatuaje au fost descrise ca "deosebit de nonreactive histologic". Alergiile la latex sunt mai dese; multi aristi folosesc manusi care nu contin latex.

     Reactiile alergice la pigmentii tatuajelor sunt foarte rare, cu exceptia anumitor marci de rosu si verde. Persoanele care sunt sensibile sau alergice la  anumite metale pot avea reactii adverse la pigmentul din piele: umflaturi, mancarimi sau scurgere de lichid limpede, numit ser. Asemenea reactii sunt rare oricum, iar unii artisti vor recomanda realizarea unor teste de piele. Datorita faptului ca indepartarea tatuajelor cu laser cauzeaza patrunderea de ceeala in sange, riscul unui soc anphilactic este prezent in timpul procesului de indepartare a tatuajului.