Indepartarea tatuajelor     Indepartarea tatuajelor s-a facut cu diverse instrumente de-a lungul istoriei tatuajelor. Desi tatuajele sunt considerate permanente, uneori pot fi eliminate, total sau partial, cu tratamente. Costul si durerea indepartarii tatuajelor sunt in general mai mari decat costul si durerea efectuarii lor. Unele jurisdictii platesc pentru indepartarea voluntara a tatuajelor gastilor.

     Inainte de metoda cu laser se foloseau diverse metode: zgarierea pielii, spalarea pielii cu sare, aplicare de nitrogen si excizie, care cateodata mai e folosita impreuna cu grefle pentru tatuaje mai mari. Indepartarea tatuajelor cu laser, initial s-a facut cu laser cu lungimi de unde continue, iar mai tarziu cu lasere Q, care au iesit pe piata la inceputul anilor '90. Astazi, "indepartarea tatuajului cu laser" se refera, in general, la indepartarea pigmetului tatauajului cu lasere Q. De obicei, ceelurile de culoare neagră si cele inchise la culoare pot fi eliminate mai bine.

Cauzele indepartarii tatuajelor

     In Statele Unite, aproximativ 16% din persoanele cu tatuaje regreta ca si le-au facut. Conform unui sondaj facut in 2008, cel mai des intalnite motive de regret sunt: "eram prea tanar cand mi-am facut tatuajul", "e permanent", "sunt marcat pe viata", si "nu imi place". Un alt studiu mai vechi arata ca 19% dintre britanicii cu tatuaje regreta ca si-au facut tatuaj, la fel ca 11% dintre italienii tatuati. Interventii de indepartare a tatuajelor s-au facut in 1996 si 2006, si a provocat mai multe introspectii. Acesti pacienti, in general si-au facut tatuajele in adolescenta si mai mult de jumatate erau femei. Dupa 10 ani, viata pacientilor s-a schimbat, si mai mult de jumatate dintre pacienti se plangeau ca sunt rusinati. Un loc de munca nou, probleme cu imbracamintea si un eveniment special in viata lor (nunta, divort, copil) au fost deasemenea enuntate ca si cauze.
        
Acoperirea(cover-up)

     Unele persoane opteaza in a-si acoperi un tatuaj nedorit cu unul nou. Acest lucru este cunoscut sub denumirea de  "cover-up"(acoperire). Un "cover-up" poate face vechiul tatuaj complet invizibil, desi acest lucru depinde in mare masura de marimea, stilul, culorile si tehnicile folosite in tatuajul vechi. Unele magazine si artisti folosesc masinarii de scoatere a tatuajelor cu laser pentru a indeparta sau a mai deschide tatuajele nedorite si a le acoperi mai usor cu noul tatuaj. Deoarece tatuajul cu ceeala este translucent, acoperirea unui tatuaj vechi necesita tonuri de culoare mai inchise pentru a reusi ascunderea celui vechi.

Metode

     Indepartarea tatuajelor se realizeaza cel mai des folosind lasere care reactioneaza cu ceeala din tatuaj, si o face sa se elimine. Ceeala "stricata" este apoi absorbita de corp, simuland disparitia odata cu timpul sau prin expunerea la soare. Toti pigmentii tatuajelor au un spectru specific de absorbtie a luminii. Un tatuaj cu laser trebuie sa poata emite energie adecvata prin intermediul absorbtiei spectrului pigmentului cu scopul de a oferi o tratare efectiva. Anumiti pigmenti, ca si galbenul, verdele si ceeala fluorescenta sunt mai greu de tratat decat culorile inchise sau albastrul. Acesti pigmenti sunt mai greu de tratat pentru ca ei au spectre de absorbtie care se incadreaza in afara sau pe marginea spectrelor de emisie disponibile in respectivul aparat cu laser de indepartare a tatuajului.
     Indepartarea tatuajului cu laser poate necesita mai multe sedinte, chiar si pentru un tatuaj mic, si poate avea ca rezultat o cicatrizare permanenta. O marca de ceeala, InfinitInk, a fost creeata pentru a usura indepartarea tatuajului cu un singur tratament cu laser. Noile Lasere Q comutate creeaza rar cicatrici, si oricum sunt folosite doar dupa ce se face o anestezie. Sunt recunoscute cinci tipuri de tatuaje: amatoare, profesionale, cosmetice, medicale si traumatice (sau naturale). Zonele cu piele sensibila e mai probabil sa ramana cicatrizate decat zonele mai putin sensibile. Sunt cateva tipuri de lasere Q comutate si fiecare este eficient la eliminarea diverselor game de culori din spectrum. Laserele aparute dupa 2006 fuizeaza mai multe lungimi de unda si pot trata cu succes  o gama mult mai larga de pigmenti de tatuaje decat anterioarele lasere Q comutate.Mecanismul de actiune al laserului

     Observartiile experimentale privind efectele laserului pulsat pe tatuaje au fost raportate la sfarsitul anilor 1960. In 1979 un laser aragon a fost folosit pentru scoaterea tatuajelor la 28 de pacienti, cu succes limitat. In 1978 s-a folosit si dioxid de carbon, dar in generala provocat cicatrici. Dupa anii 1980 leserele Q au devenit comerciale si s-au putut folosi. Unul dintre primele articole referitoare la scoaterea tatuajelor cu laser a avut ca autor un grup de la spitalul din Massachusetts in anul 1990.
     Desi nu foarte cunoscute de potentialii clienti, eficacitatea si siguranta metodei de scoatere a tatuajelor cu laser sunt acceptate de comunitatea de dermatologie. In literatura de dermatologie au fost publicate multe articole referitoare la metodele, siguranta si eficacitatea metodelor de eliminare cu laser a tatuajelor.      
     Tatuajele consta in mii de particule de pigment de tatuaj suspendat pe piele. In timp ce cresterea normala a omului si procesul de vindecare elimina particulele straine din piele, particulele de pigmenti din tatuaje sunt permanente pentru ca sunt prea mari ca sa fie indepartate. Tratamentul cu laser face ca particulele de pigment sa se incalzeasca si sa se fragmenteze in bucati mai mici. Aceste bucati mici sunt apoi indepartate de procesele normale ale corpului.
     Indepartarea tatuajelor cu laser este o aplicatie cu succes a teoriei phototermolizei selective(SPTL). In indepartarea tatuajelor cu laser, SPTL pentru distrugerea selectiva a pigmentilor tatuajului depinde de patru factori:
    * Culoarea luminii trebuie să patrunda suficient de adanc in piele, pentru a ajunge la pigmentul tatuajului.
    * Culoarea luminii laserului trebuie sa fie mai mult absorbita de pigmentul tatuajului decat pielea din jur. Prin urmare, diferiti pigmenti ai tatuajelor necesita culori diferite ale laserului. De exemplu, lumina rosie este mai tare absorbita de pigmentii verzi ai tatuajelor.
    * Durata de timp (durata pulsatiei) a energiei laserului trebuie sa fie foarta scurta, astfel incat pigmentul tatuajului este incalzit la temperatura de fragmentare inainte de e ajunge caldura la pielea din jur. De altfel, caldura tesustului inconjurator poate sa cauzeze cicatrici. Pentru indepartarea cu laser, aceasta durata ar trebui sa fie de ordinul nanosecundelor.
    * In timpul fiecarei pulsatii cu laser trebuie sa fie livrata suficienta energie ca sa incalzeasca pigmentul spre fragmentare. daca energia este prea joasa, pigmenul nu va fi fragmentat si nu va avea loc indepartarea.

     Laserele Q sunt singurele dispozitive disponibile pe piata care pot indeplini aceste cerinte.

Parametrii laserului care afecteaza rezultatele

      Cateva culori ale luminii laserului sunt folosite pentru indepartarea tatuajelor, de la culori vizibile, la radiatii aproape infrarosii. Diferite lasere sunt mai bune pentru diverse culori ale tatuajelor. In consecinta, indeparterea tatuajelor multicolore necesita mereu folosirea a doua sau mai multe lungimi de unda ale laserului. Laserele folosite pentru indepartarea tatuajelor sunt identificate in functie de mediul luminii laserului folosit pentru crearea undelor(masurate in nanometrii(nm)):
    * Q-switched Frequency-doubled Nd:Yag: 532 nm. Acest laser creeaza o lumina verde care este foarte bine absorbita de obiectivele rosii. Utila in primul rand pentru pigmentii rosii ai tatuajelor, aceasta lungime de unda este foarte bine absorbita de melanina. Acest laser poate produce efecte secundare, precum schimbari ale pigmentului (deschiderea sau inchiderea pielii).
    * Q-switched Ruby: 694 nm. Acest laser creeaza o lumina rosie care este bine absorbita de pigmentii verzi si inchisi. Pentru caeste mai bine absorbit de melanina, acest laser poate sa produca efecte secundare, cum ar fi schimbari de pigment pentru pacientii care nu au pielea alba.
    * Q-switched Alexandrite: 755 nm. Similar laserului Ruby, laserul alexandrit creeaza o lumina rosie care este bine absorbita de pigmentii verzi sau inchisi. Oricum, culoarea laserului alexandrit este mai putin absorbita de melanina, asa ca acest laser are mai mici sanse sa produca schimbari nedorite ale pigmentului.
    * Q-switched Nd:YAG: 1064 nm. Acest laser creeaza o lumina asemanatoare cu lumina infrarosie (invizibila pentru oameni) care este putin absorbita de melanina, facand acest laser potrivit pentru pielea mai inchisa. Din nefercire, undele acestui laser sunt absorbite de toti pigmentii, in afara de cei inchisi.
    * Modulii colorantilor la unele lasere pot sa transforme lumina de la 532 nm la 650nm. Se creeaza o lumina rosie, non-laser, care este absorbita de tatuajele verzi, dar si de melanina. Pentru ca aceasta conversie de culoare este ineficienta optic, nivelul rezultat de energie poate fi mai mic decat cel dorit pentru indepartarea tatuajului. Aceste module sunt folosire rar in zilele noastre.

     Durata pulsatiei este un parametru critic al laserului. Toate laserele Q au durate apropiate pentru indepartarea tatuajului. Oricum, laserele cu o durata de 5-10 nanosecunde pot provoca o sangerare mai mare, comparativ cu cele care au o durata de 50-100 nanosecunde.
     Latimea fasciculului de laser afecteaza deasemenea tratamentul. Lumina este optic risipita in piele, precum farurile masinii in ceata. Suprafetele mari permit o patrundere mai adanca a luminii laserului, permitand o orientare mai adanca in pigmentii tatuajului. Suprafetele mai mari ajuta de asemenea desfasurarea mai rapida a tratamentelor.
     Fluenta sau nivelul de energie sunt important de luat in seama. Fluenta este masurata in jouli per centimetru patrat (J/cm2). E nevoie de tratamente cu setari destul de mari pentru a fragmenta particulele tatuajului.

     Repetarea ajuta deasemenea tratarea mai rapida, dar nu e asociata cu nici un efect al tratamentului.

Numarul de sedinte si distanta dintre sedinte


O inlaturare completa a tatuajului cu laser necesita intre 8 si 12 tratamente, in general la o distanta de 8 saptamani. La fiecare sedinta, unele , dar nu toate particulele de pigmenti sunt fragmentate, si corpul inlatura particule mici pe parcursul a catorva saptamani. Rezultatul este ca tatuajul este deschis la culoare. Particulele mari de pigment sunt apoi targhetate la sedintele urmatoare de tratament, provocand  o mai mare deschidere a tatuajului. Numarul de sedinte si distanta dintre ele depinde de diferiti parametrii, inclusiv suprafata corpului supusa tratamentului si culoarea pielii. Tatuajele de pe antebrat si glezna necesita mai mult timp.

     Durata de timp necesara pentru indepartarea tatuajului si succesul tratamentului variaza de la persoana la persoana. Este dificil sa anticipezi numarul de tratamente necesare. Factori de influenta: tipul de piele, locatia, culoare, cantitatea de ceeala etc. Recent,  Kirby-Desai Scale a fost realizat pentru a evalua succesul si numarul de tratamente necesare pentru indepartarea tatuajelor cu laser, cu conditia ca medicul pratician foloseste  quality-switched Nd:YAG (neodymium-doped yttrium aluminum gaet) sau laser Alexandrit incorporand phototermoliza selectiva cu 6 pana la 8 saptamani intre tratamente.

     Kirby-Desai Scale atribuie valori numerice la sase parametrii: tipul pielii, locatia, culoarea, cantitatea de ceeala, schimbarea tesutului sau cicatrizarea si stratificarea. Valorile parametrilor sunt apoi adunate pentru a oferi un scor care va arata numarul estimat de tratamente necesare pentru indepartarea cu succes a tatuajului. Un tatuaj cu un scor mai mare de 15 este dificil de inlaturat si ar trebui evaluat de un medic. Acest scor poate fi folosit de doctor ca sa il ajute sa determine numarul de tratamente necesare pentru inlaturarea tatuajului si sa prezica succesul indepartarii tatuajului cu laser.

Factorii care contribuie la succesul indepartarii cu laser a tatuajelor

     Multiplii factori contribuie la succesul indepartarii tatuajelor cu laser, unul dintre ei este imunitatea pacientului. Un pacient sanatos va obtine cele mai bune rezultate. Hidratarea adecvata, opt ore de somn pe noapte, mentinerea unei greutati normale, mese sanatoase, sport si lipsa fumatului imbunatatesc rezultatul. Tratarea unor pacienti cu un sistem imun nu este indicata.Durerea in timpul tratamentului

     Indepartarea cu laser a tatuajului poate fi destul de dureroasa. Adesea sunt folosite pentru indepartarea durerii, anestezice de forma cremelor si injectiilor, cu toate ca unii pacienti refuza orice tip de anestezic.

     In functie de pragul durerii pacientului, in timp ce unii pacienti pot sa renunte la anestezie, cei mai multi vor cere o forma de anestezie locala. Se poate aplica un anestezic sub forma de crema inainte cu 45 sau 90 de minute inainte de sedinta in care se face tratamentul cu laser. Daca se doreste enestezie completa, se pot administra injectii cu 1% pana la 2% lidocaina cu epinephrina.

     Unele rapoarte au aratat ca pacientii care au fost anesteziati prin injectie locala au necesitat tratamente suplimentare, deoarece injectia a determinat imprastierea ceelei tatuajului, ceea ce face ca lumina laserului sa actioneze mai greu asupra unor particule de ceeala. A fost raportat faptul ca un anestezic local va  necesita unul sau doua tratamente suplimentare.

Consideratii post-tratament

     Imediat dupa tratamentul cu laser se poate observa o decolorare alba, cu sau fara prezenta unor puncte de sange. Se presupune ca aceasta schimbare de culoare alba este rezultatul unei rapide incalziri prin caldura aburilor sau gazului. Sangele provine din "ranirea" venelor de la undele laser prin interactiunea cu pigmentul tatuajului. In mod normal aceasta problema se rezolva in 24 de ore. Apoi, apare o crusta peste tot tatuajul, care se desprinde la aproximativ 14 zile dupa tratament. In aceasta crusta se pot gasi fragmente de pigmenti din tatuaj. Ingrijirea post operatorie a plagilor consta in aplicarea unguentului antibiotic. Disparitia tatuajului va putea fi observata dupa 6-8 saptamani, iar nivelul energiei la reluarea tratamentului poate adaptat in functie de raspunsurile clinice observate.

Efecte secundare si complicatii

     Aproape jumatate dintre pacientii tratati cu laserele comutate Q pentru indepartarea tatuajelor vor arata unele modificari tranzitorii in pigmentul normal al pielii. Aceste schimbari se rezolva in 6-12 luni, dar, rar, pot ramane permanente.

     Hiperpigmentarea e legata de tipul de piele al pacientului, tipurile de piele IV, V si VI sunt mai predispuse, indiferent ce lungimi de unda se folosesc. Tratamentul de doua ori pe zi cu hydroquinones si un spectru larg de protectie solara de obicei rezolva hiperpigmentarea in cateva luni, desi, la unii pacienti, poate dura mai mult.

     Modificarile texturale tranzitorii sunt observate ocazional, dar de multe ori se rezolva in cateva luni, schimbari ale texturii permanenate si cicatrici aparand foarte rar. Daca un pacient este predispus la schimbari pigmentare sau texturale, sunt recomandate intervale de tratamente mai mari. In plus, daca la in pacient se formeaza dupa tratament o crusta, este necesar ca ei sa nu manipuleze aceasta modificare a pileii. Indepartarea prea devreme a crustei creste sansele sa se formeze o cicatrice. In plus, pacientii care au cicatrici hipertrofice sau keloidale trebuie sa fie constienti de riscul crescut de cicatrizare.

     Au fost raportate alergii locale la multi pigmenti ai tatuajelor, sunt posible reactii alergice la pigmentii tatuajelor dupa tratarea cu laser. Rar, cand galbenul folosit pentru "stralucirea" rosului sau galbenului dintr-un tatuaj, o reactie fotoalergica poate sa apara. Reactia poate sa apara si cu ceeala rosie, care poate sa contina cinabru. Eritemul, pruritul, chiar si noduli inflamati, umflaturi pot sa apara. Reactia va fi limitata la locul unde exista ceeala rosie/galbena. Tratamentul consta in evitarea stricta a luminiei soarelui, protectie solara, injectari cu steroizi, sau in unele cazuri, indepartarea chirurgicala. Spre deosebire de modalitatile distructive descrise, laserul mobilizeaza ceeala si se poate genera un raspuns alergic. Antihistaminele orale si steroizii inflamatorii au fost folosite pentru tratarea reactiilor alergice la ceeala tatuajului.

     Studii despre diversi pigmenti au aratat ca un numar de pigmenti isi schimba culoarea cand sunt iradiati cu energia laserului. Unele culori de tatuaje incluzand tonuri cenusii, rosu deschis, alb, piersic si maro deschis continand pigmenti, precum si unii pigmenti verzi si albastrii, se schimba in negru cand sunt iradiate cu pulsatii de laser. Gri-ul inchis rezultat necesita mai multe tratamente pentru a fi indepartat. Daca innegrirea tatuajului are loc, dupa 8 saptamani noul tatuaj innegrit poate fi tratat ca si cand ar fi un pigment negru.

Riscuri

     Desi in general e acceptat ca un tratament sigur, rar, in urma indepartarii cu laser a tatuajelor, pot sa apara complicatii precum: decolorarea pielii inchise cu laser, hipopigmentarea (pete albe, mai des pe pielea mai inchisa), hiperpigmentarea (pete negre) , si schimbari de textura. Rar, poate sa apara o "paradoxala innegrire"  a tatuajului, cand un tatuaj tratat poate sa devina mai inchis decat mai deschis. Acest lucru se pare ca apare mai des la tonuri cenusii sau tatuaje colorate in culori deschise si se poate evita prin testarea laserului pe unul sau doua locuri, inainte de a lua decizia de tratare a intregului tatuaj.

     Unii pigmenti (in special Galben #7) sunt cunoscuti ca se sparg in corp in chimicale toxice atunci cand sunt  afectati de lumina. Produsul rezultat sfarseste prin a se indrepta inspre rinichi  si ficat. Indepartarea cu laser a tatuajelor traumatice poate sa fie la fel de complicata, in functie de substanta materialului pigmentat. Intr-un exemplu raportat, folosirea laserului a dus la aprinderea particulelor incorporate ale faramiturilor.